ترجمه ترکی استانبولی کتاب ولایت "علامه طباطبایی" رونمایی شد

رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در مراسم رونمایی از ترجمه ترکی استانبولی کتاب «رسالة الولایه» گفت: مهم‌ترین ویژگی این کتاب هماهنگی بین عرفان، برهان و قرآن کریم است.

به گزارش مشرق، ابوذر ابراهیمی‌ترکمان، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در سخنرانی خود در مراسم رونمایی از ترجمه ترکی استانبولی کتاب «رسالة الولایه» گفت: کتاب «رسالة الولایة» محصول دوران عجیبی است. مرحوم علامه طباطبایی متولد 1281 هجری شمسی است. ایشان در سال 1304 به سمت نجف رفتند و به مدت 10 سال در نجف اقامت داشتند، اما به دلیل مشکلات مالی و معیشتی در سال 1314 از نجف به شهر تبریز کوچ کردند.

وی افزود: در زندگینامه خودنوشت علامه طباطبایی آمده است ‌که ایشان در طول 11 سال که در تبریز بودند؛ دوران سختی گذراندند و عجیب اینکه این کتاب محصول همان دوران است.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی مهمترین ویژگی کتاب رسالة الولایة را هماهنگی بین عرفان، برهان و قرآن کریم دانست و گفت: علامه طباطبایی مطالب عرفانی که چشیده را برهانی کرده و استدلال‌های عقلانی برای آنها به کار برده و سپس منطبق با قرآن کریم کرده است.

ابراهیمی‌ترکمان ادامه داد: از دیگر ویژگی‌های این کتاب باید به بحث ولایت اشاره کرد. ولایت آخرین سیر تکاملی انسان است. آخرین مقامی است که انسان می‌تواند به آن برسد و آخرین کمال حقیقی انسان است.

رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی افزود: علامه طباطبایی می‎‌فرمایند راه ذکر خداوند این است که انسان راه غرق نشدن در دنیا را بداند و به یاد خداوند سبحان باشد و حیات دنیا مانع غفلت از ذکر است. اگر ‌انسان غافل شود و ذکر نداشته باشد، دستش از آن چیزهایی که راه دستیابی آن فقط ذکر است، کوتاه می‌شود.

وی اظهار کرد: در اولین قدم پس از ذکر الهی، افق محبت طلوع می‌کند سپس، اسباب استقلال خود را از دست می‌دهد، بنابراین راهی که علامه طباطبایی ذکر می‌کند، دوام ذکر است.

ابراهیمی‌ترکمان عنوان کرد: تنها راه دائم الذکر بودن نسبت به خداوند متعال، باور فقر است، اینکه انسان باور کند که فقیر است. اگر انسان به فقر دائمی خودش متوجه باشد یعنی بداند همیشه فقیر است و هر لحظه فقیر و نیازمند هستی بخش است، خودش دوام ذکر الهی می‌شود و دوام ذکر، محبت می‌آورد.

حجت‌الاسلام عبدالحسین خسروپناه، معاون دانشگاه آزاد اسلامی و رئیس سابق مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در سخنرانی خود در مراسم رونمایی از ترجمه ترکی استانبولی کتاب «رسالة الولایه» که به همت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار شد، بیان کرد: رسالة الولایه یکی از آثار بسیار ارزشمند آیت‌الله سید محمدحسین طباطبایی(ره) است. ایشان شخصیت جامعی بود که علاوه بر فقه، اصول، حدیث و تفسیر، ریاضیدان و معمار بود و از مباحث عرفان نظری و عملی هم به صورت تخصصی برخوردار بود.

وی تأکید کرد: به معنای دقیق کلمه، علامه طباطبایی یک شخصیت حکیمی است که آثار متعددی مثل بدایة الحکمة، نهایة الحکمه، رسالة الولایه، رساله النبوة و الامامه و المیزان که تفسیر است و رساله‌های فراوانی در توحید، اسماءالله، افعال الله، کتاب انسان شامل سه رساله الانسان قبل الدنیا، الانسان فی الدنیا، الانسان بعد الدنیا دارد.

حجت‌الاسلام خسروپناه به ویژگی‌های شاخص رسالة الولایه اشاره کرد و گفت: اساتید برجسته در این زمینه می‌گویند این رساله در باب عرفان عملی است. اما با توجه به اینکه ایشان این کتاب را به زبان عربی نوشتند، به عقیده من باید بگوییم این رساله در باب فلسفه عرفان عملی است که البته در محتوای آن متأثر از استاد بزرگوارشان مرحوم آیت‌الله سید علی قاضی طباطبایی بوده است.

وی یادآور شد: علامه طباطبایی در کتاب رسالة الولایه، خیلی دقیق نشان می‌دهد که چگونه روش عقلی و نقلی با هم جمع می‌شوند، زیرا روش نقلی بالنده بخش و رشد دهنده روش عقلی است. با عمل، به لحاظ متدولوژی نشان داده که عقلانیت خود بنیاد غلط است و بشر به نقل دینی حتی برای شکوفایی عقلش نیازمند است.

رئیس سابق مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران افزود: با تبیین فلسفی علامه طباطبایی در رسالة الولایه، نشان می‌دهد احکام دینی ظاهر و باطن دارد. این دو ساحت احکام را با روش عقلی و نقلی اثبات می‌کند و می‌فرماید انبیا هم درجاتشان براساس علمی است که به این ظواهر و بواطن شریعت داشتند.

حجت‌الاسلام خسروپناه به مراتب انسان‌ها در کتاب رسالة الولایه اشاره و تصریح کرد: علامه طباطبایی در این اثر ارزشمند، امور را به حقیقی و اعتباری تقسیم می‌کند و می‌فرماید احکام گرچه اعتباریات هستند اما ریشه در حقیقت دارند. بعد قوس صعود، نزول و مراتب انسان را توضیح می‌دهد. اینکه انسان‌ها یا اصحاب یمین یا شمال یا مرجون لامر الله یا مقربون هستند.

وی ادامه داد: مقربون کسانی هستند که صاحب علم و یقین هستند اما علم شهودی را دارا هستند. یعنی هم علم به دستورات الهی دارند هم ایمان شهودی و یقینی دارند.

حجت‌الاسلام خسروپناه تأکید کرد: علامه طباطبایی با این دسته بندی که برای انسان‌ها ذکر می‌کند و مراتب عوالم را بیان می‌کند این سؤال را مطرح می‌کند که آیا دستیابی به باطن شریعت برای همه انسان‌ها ممکن است یا خیر؟ و ایشان پاسخ می‌دهند: آری، ممکن است. در واقع علامه طباطبایی با رسالة الولایه نشان می‌دهد سیر و سلک معنوی و تقرب الهی و رسیدن به مقام ولایت برای همگان ممکن است.

حجت‌الاسلام خسروپناه در تعریف مقام ولایت گفت: ساحت آغازین مقام ولایت، محبت است، میانه‌اش سرپرستی و ساحت نهایی‌اش، فناء الی الله و توحید است. راه رسیدن به کمال حقیقی که همان مقام ولایت است و ساحت پایانی آن، فنا الی الله است، از طریق معرفت النفس امکان‌پذیر است. معرفت النفس راهی برای رسیدن به ولایت الهی است و این امر برای همه انسان‌ها ممکن است. رسالة الولایه فلسفه عرفان عملی است و امکان و چگونگی رسیدن به کمال نهایی که مقام ولایت و فنای الهی است و همچنین، راه رسیدن هم معرفت النفس است.

بنابر اعلام این خبر، با همکاری مرکز ترجمه و نشر معارف اسلامی و علوم انسانی و رایزنی فرهنگی کشورمان در ترکیه، مراسم رونمایی از ترجمه ترکی استانبولی کتاب «رساله الولایه» اثر علامه طباطبایی(ره) با حضور و سخنرانی ابوذر ابراهیمی ترکمان، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، محمود صدقی‌زاده، رایزن فرهنگی کشورمان در آنکارا، حجت‌الاسلام حمید پارسانیا، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی،‌ حجت‌الاسلام احمد مبلغی،‌ حجت‌الاسلام عبدالحسین خسروپناه و حجت‌الاسلام  صادق حسن‌زاده، مترجم کتاب، اکرم کلش، حسن قناعتلی، مترجم کتاب به زبان ترکی استانبولی و احمد تورگوت در محل حوزه ریاست سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار شد.

کتاب «رسالة الولایه» به همت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در ترکیه به زبان ترکی استانبولی ترجمه و منتشر شده است. در این کتاب، مترجم علاوه بر ترجمه متن رساله الولایه از زبان عربی به زبان ترکی استانبولی با استفاده از سه شرح صورت گرفته بر رساله مذکور از آیت الله جوادی آملی، مرحوم آیت‌الله صانعی زنجانی و محمد حسین رحیمی، شرح رساله را از زبان فارسی به زبان ترکی استانبولی ترجمه کرده است.

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 1
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • IR ۲۰:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۵/۲۰
    1 0
    سلام بر روح ملکوتی علامه طباطبایی این فیلسوف شهیر قرن گدشته

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس